In the news‎ > ‎

Brenda Tran Among Honorees At 13th Annual Vietnamese-American Youth Excellence Program

posted Aug 25, 2012, 5:23 PM by VCSA Admin   [ updated Aug 25, 2012, 5:44 PM ]

Saigon Tex News

Đọc tiếng Việt

The past several months have been rather hectic for the Brenda Tran. The recent Valedictorian of Dobie High School has been honored by several groups, winning scholarships.

The list is most impressive: Walter B. Smith Jr. Undergraduate Scholarship, Phi Beta Kappa Alumni Association Scholarship, RMHC/ASIA Scholarship, Dell Scholars, Thelma Maresh Scholarship, Jesse and Mary Gibbs Jones Scholarship, Houston Livestock Show & Rodeo Metropolitan Scholarship, Primeway Credit Union Scholarship, TSHA Scholarship and Texas Exes Houston Chapter Scholarship.

Born in Houston, she received Superior Plus (highest honor possible) rating for piano solos and concerts for six consecutive years. Ms. Tran served on the math club, science club, Spanish club, debate team member and as National Honor Society and Latin Club Vice President. Twice Brenda was elected by her fellow students as the class treasurer.

Brenda completed numerous honors college courses while in high school, receiving enough credits to almost be considered a sophomore at the University of Texas.

She volunteered at shelters for domestic violence, helped the homeless and collected canned goods for the hungry. Brenda also mentored elementary students, built their playgrounds, volunteered with the indigent at Hermann Hospital and worked in medical billing.

“I’ve always had the drive in me to do my best at all I do. If I start something, to me I shouldn’t do it if I’m not willing to work hard in putting my all into being the best. That is what I learned from my parents, family and community,” said Brenda, who attributes the fortitude forged into her by her mother and father for her success despite their having never studied at a university.

The highlight will be this Sunday at Kim Son Ballroom in Bellaire where Brenda and several other recent valedictorians and salutatorians will be honored at the VCSA 12th Youth Excellence Recognition Luncheon.

“My parents were born in Vietnam. My mother completed Dobie High School and then earned a degree at San Jacinto Junior College. My father came to Houston as a child with two sisters that he was responsible to support,” Brenda said.

“He had to drop out of high school to take care of my aunts, so his attending the 13th Annual Vietnamese-American Youth Excellence Recognition Program this Sunday with my mom, a grandparents, aunts, uncles and other friends and family will be incredibly emotional for us all. I credit my family for my success. This is their celebration as much as mine.”

Asked why Vietnamese American students seem to excel academically in areas that others do not, Brenda said she could not speak for others but believed family values are what has made the difference.

Her parents and grandparents and others taught her to excel and expected no less. The love they share as a family that has stayed together despite tragedy, trial and triumph has made a difference. The supports she feels from her community, she said, was the wind beneath her wings that propelled her put her studies as her first priority.

“In other communities I’ve seen a tendency to do what feels good for immediate satisfaction in what they do. We have it in us to stay together, even if it is a sacrifice and to put future success in front of us, even if doing so may not always seem like the fun thing to do at the time,” she said.

“It is such a humbling experience and an amazing honor to be a part of this annual luncheon that over the years has honored such incredible scholars. I know in being included in the students honored by the VCSA as Vietnamese American valedictorians I have breathtaking responsibility. I will work hard to represent those that have come before me to honor them in all I do.” she continued.

VCSA annually recognizes the academic achievements of Vietnamese-American high school students who graduated valedictorian and salutatorians of their respective high schools. The program also functions to encourage the younger Vietnamese-American generations to strive for academic excellence and instill a strong sense of civic responsibility among all Vietnamese-Americans in the Greater Houston area.

This year’s event will honor Phung Pham, Van Tra, Tina Nguyen, Lily Luc, Jennifer Nguyen, Son Nguyen, Khoi Trinh, Jennifer My-Hang Nguyen, Brenda Tran, Sydney Nguyen, Cindy Le, Huy Nguyen, Tran Au, Christopher Cacciatore, Nicholas Tolat, Sandy Nguyen, Linda Mai, Joseph Tang, and Sylvanus Ly, as they make their way into their respective universities.

In addition to the Recognition Program, there will be a luncheon featuring authentic Vietnamese cuisine, scholarship award presentations, cultural performances featuring beautiful Vietnamese traditions and attire, and a

keynote address by Mr. Willie Tuan Nguyen, a professor at Hastings College of Law at the University of California.

Six hundred guests are expected to attend, including school district administrators; elected officials, such as the Mayor, City Council Members, county officials,

congressional representatives; and local corporation representatives who have continually supported this program throughout the past 13 years.

Những tháng vừa qua rất là sôi nổi đối với Brenda Trần. Người đại biểu đọc diễn văn trong buổi lễ ra trường (Valedictorian ) của trường trung học Dobie đã được vinh danh bởi nhiều hội đoàn và đã thắng nhiều học bổng.
Bảng danh sách học bổng rất là ấn tượng: Walter B. Smith Scholarship, RMHC/ASIA Scholarship, Dell Scholars, Thelma Maresh Scholarship, Jesse and Mary Gibbs Jones Scholarship, Houston Livestock Show & Rodeo Metropolitan Scholarship, Primeway Credit Union Scholarship, TSHA Scholarship and Texas Exes Houston Chapter Scholarship.

Sinh ra tại Houston, cô đã nhận được đánh giá cao nhất trong sự độc diễn piano và đại nhạc hội trong sáu năm liền. Cô Trần làm việc trong câu lạc bộ toán học, khoa học, Tây Ban Nha, và là Phó Chủ Tịch của hội National Honor Society và Latin club. Đã hai lần Brenda được những bạn học đề cử làm thư ký thủ quỹ của lớp.

Brenda đã hoàn tất nhiều chứng chỉ của trường đại học trong khi vẫn còn trong trường trung học, đủ để được xem là sinh viên năm hai của trường đại học Texas.

Cô đã tình nguyện giúp việc tại những nơi giành cho những người vô gia cư và đã thu gom đồ hộp cho những người đói khổ. Brenda cũng chăm sóc những em học sinh tiểu học, xây dựng sân chơi cho các em, làm thiện nguyện tại bệnh viện Hermann.

“Tôi luôn luôn có một động lực để làm tốt nhất những gì mình đang làm. Nếu tôi bắt đầu làm gì đó, tôi sẽ không làm nếu như tôi không định cố gắng hết sức mimfnh để làm. Đó là điều tôi đã học từ cha mẹ, gia đình, và cộng đồng của tôi,” Brenda cho biết, sự dũng cảm của cô được tôi luyện từ mẹ và cha của cô mặc dù họ chưa từng học ở một trường đại học nào.

Buổi vinh danh sẽ được tổ chức ngày chủ nhật tại Kim Sơn Ballroom trên đường Bellaire. Brenda và những học sinh Valedictorian khác sẽ được vinh danh tại buổi ăn trưa lần thứ 12 của VCSA dành cho những học sinh xuất sắc.

“Ba mẹ tôi được sinh ra tại Việt Nam. Mẹ tôi đã tốt nghiệp trường trung học Dobie và đã có bằng tại trường Cao Đẳng San Jacinto. Ba tôi đã tới Houston khi còn nhỏ với hai em gái mà ông đã có trách nhiệm chăm sóc,” Brenda cho biết.

“Ông phải nghỉ học trung học để chăm sóc các cô tôi, vì vậy sự hiện diện của ông trong buổi ăn trưa lần thứ 13 hôm chủ nhật này với mẹ tôi, ông bà, các cô dì, chú bác và những người bạn và gia đình sẽ rất cảm động đối với tất cả chúng tôi. Sự thành công của tôi là công lao của gia đình tôi. Đây là sự chúc mừng của họ cũng như là của tôi.”

Được hỏi tại sao các học sinh người Mỹ gốc Việt dường như xuất sắc trong những lãnh vực mà những giống dân khác không có, Brenda cho biết cô không thể nói về những người khác nhưng tin là giá trị của gia đình là những gì đã tạo ra sự khác biệt. Cha mẹ và ông bà của cô và những người khác đã dạy cô là phải vượt trội chứ không thể thua kém. Tình cảm gia đình luôn tốt đẹp mặc cho những sóng gió đã tạo ra sự khác biệt. Những sự ủng hộ mà cô cảm nhận từ cộng đồng, cô cho biết, là một cơn gió dưới đôi cánh của cô và đã thúc đẩy cô để sự học của cô lên hàng đầu.

“Trong những cộng đồng khác tôi thấy có khuynh hướng là họ làm những gì họ cảm thấy thích và có sự thỏa mãn tức thời. Chúng tôi thì luôn bỏ sự thành công trong tương lai lên hàng đầu cho dù có làm những chuyện mà không cảm thấy vui thích lắm,” cô cho biết.

“Thật là một sự cảm nhận và vinh hạnh đặc biệt khi được tham dự buổi ăn trưa hàng năm để vinh danh những học sinh xuất sắc. Tôi biết được là những học sinh được vinh danh bởi VCSA tôi phải có một trách nhiệm rất lớn. Tôi sẽ làm việc chăm chỉ để không phụ lòng những người đi trước tôi,” cô cho biết.

VCSA công nhận những thành tựu học đường của những học sinh trung học người Việt ra trường với danh hiệu valedictorian và salutatorians. Chương trình cũng nhằm khuyến khích những thế hệ người Việt trẻ hơn hướng tới sự xuất sắc trong học đường trong khu vực Houston.

Chương trình năm nay sẽ vinh danh Phung Pham, Van Tra, Tina Nguyen, Lily Luc, Jennifer Nguyen, Son Nguyen, Khoi Trinh, Jennifer My-Hang Nguyen, Brenda

Tran, Sydney Nguyen, Cindy Le, Huy Nguyen, Tran Au, Christopher Cacciatore, Nicholas Tolat, Sandy Nguyen, Linda Mai, Joseph Tang, và Sylvanus Ly, và các em sẽ đi vào những trường đại học danh tiếng.

Ngoài chương trình vinh danh sẽ có một buổi ăn trưa gồm những món ăn Việt Nam, phát học bổng, biểu diễn văn hóa truyền thống tốt đẹp của người Việt, và với sự hướng dẫn chương trình của ông Willie Tuấn Nguyễn, một giáo sư của trường Luật Hastings của Đại Học California. Dự kiến sẽ có sáu trăm khách mời tham dự, gồm có những quan chức cao cấp của thành phố như Thị Trưởng, Thành Viên Hội Đồng Thành Phố, quan chức của quận, dân biểu quốc hội và những đại diện của những công ty địa phương; những công ty liên tục ủng hộ chương trình suốt 13 năm.